[Talk-cz] cenová skupina
Vlákno 9.9. - 12.9.2016, počet zpráv: 12
zdravíčko,
zaujala mě ve Weekly zmínka o touze mapovat něco jako cenovou skupinu
taky bych takovou informaci ocenil :-)
akorát u kolegů to nabralo trošku jiný směr - spíše než cenové hladině se to
věnuje úrovni hospody, jestli jsem to dobře pochopil
což je informace sice také zajímavá a v minulosti s cenovou hladinou spřažená,
leč přeci jen poněkud jiného charakteru
(se slzou v oku jsem si zavzpomínal nad článkem na Wiki; servírování na
stříbře mě tedy o pár let minulo ....)
já bych si představoval, že každá země by mohla mít hodnotící stupnici dle
místních zvyklostí, a z výsledného čísla by se pak mohla odvozovat vhodnost
podniku s ohledem na stav peněženky
s gustem bych se pak podíval na zóny, kde je jak levno/draho, z toho
vygenerované
hodnocení bych si představoval v několika kategoriích, co lze v daném podniku
pořídit, a z toho celkový průměr
takže bych třeba počítal zvlášť pivo, víno, nealko, čaj, kafe, tvrdý, potom
suchý pochutiny, malý jídla (párek, utopenec), menu, hotovky, minutky,
speciality ... a tak dál, a mapoval to do referenčních tabulek, takže by mi
třeba vyšlo
pivo desítka 0,5l 20 Kč = 4 (>= 20, < 25)
menu 59 Kč = 5 (< 60)
čaj 0,1l 10 Kč = 3 (>= 10, < 15)
průměr 4, zlatý dělnický standard
samozřejmě ty tabulky by byly děsně složitý, kdyby to mělo postihnout
rozmanitost nabídky, na druhou stranu bych akceptoval hodnocení stylem "kouknu
a vidim", protože příjemce této informace ji bude mít jen jako stejně nepřesně
orientační, neboť jedním číslem od jedné do pěti se toho moc popsat nedá
co konfero, je to úplná fantasmagorie? :-)
K.
------------- další část ---------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 181 bytes
Desc: This is a digitally signed message part.
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160909/49f1c1ca/attachment.sig>
Ahoj,
nelíbí se mi to, z několika různých důvodů. "Kouknu a vidím" bude v
nejlepším případě konzistentní v rámci oblasti, hůře pak alespoň od jednoho
editora, navíc těžko verifikovatelný (čili obvyklý problém subjektivního
značení). Na rozdíl od jiných atributů typu otevírací doba nebo název bude
tohle zastarávat ještě rychleji. No a pak ještě obecný problém nových tagů
- bude je někdo mapovat? Bude ta data někdo vůbec využívat? Bude někdo mít
motivaci je udržovat?
Neboli: za mě je OSM nevhodná pro databázi hodnocení - je to "zatloukání
šroubů kleštěmi." Dovedu si představit mapu, která svoje vlastní data
hodnocení (licencovaná pod ODbL) *kombinuje* s OSM daty, ale nedovedu si
představit, že by se taková data stala součástí OSM.
Honza Piškvor Martinec
Dne 9. 9. 2016 19:25 napsal uživatel "Karel Volný" <kavol na seznam.cz>:
zobrazit citaci
> zdravíčko,
>
> zaujala mě ve Weekly zmínka o touze mapovat něco jako cenovou skupinu
>
> taky bych takovou informaci ocenil :-)
>
> akorát u kolegů to nabralo trošku jiný směr - spíše než cenové hladině se
> to
> věnuje úrovni hospody, jestli jsem to dobře pochopil
>
> což je informace sice také zajímavá a v minulosti s cenovou hladinou
> spřažená,
> leč přeci jen poněkud jiného charakteru
> (se slzou v oku jsem si zavzpomínal nad článkem na Wiki; servírování na
> stříbře mě tedy o pár let minulo ....)
>
> já bych si představoval, že každá země by mohla mít hodnotící stupnici dle
> místních zvyklostí, a z výsledného čísla by se pak mohla odvozovat vhodnost
> podniku s ohledem na stav peněženky
>
> s gustem bych se pak podíval na zóny, kde je jak levno/draho, z toho
> vygenerované
>
> hodnocení bych si představoval v několika kategoriích, co lze v daném
> podniku
> pořídit, a z toho celkový průměr
>
> takže bych třeba počítal zvlášť pivo, víno, nealko, čaj, kafe, tvrdý, potom
> suchý pochutiny, malý jídla (párek, utopenec), menu, hotovky, minutky,
> speciality ... a tak dál, a mapoval to do referenčních tabulek, takže by mi
> třeba vyšlo
>
> pivo desítka 0,5l 20 Kč = 4 (>= 20, < 25)
> menu 59 Kč = 5 (< 60)
> čaj 0,1l 10 Kč = 3 (>= 10, < 15)
>
> průměr 4, zlatý dělnický standard
>
> samozřejmě ty tabulky by byly děsně složitý, kdyby to mělo postihnout
> rozmanitost nabídky, na druhou stranu bych akceptoval hodnocení stylem
> "kouknu
> a vidim", protože příjemce této informace ji bude mít jen jako stejně
> nepřesně
> orientační, neboť jedním číslem od jedné do pěti se toho moc popsat nedá
>
> co konfero, je to úplná fantasmagorie? :-)
>
> K.
>
> _______________________________________________
> Talk-cz mailing list
> Talk-cz na openstreetmap.org
> https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cz
>
>
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160909/39c0b6b7/attachment.html>
Ahoj!
zobrazit citaci
> takže bych třeba počítal zvlášť pivo, víno, nealko, čaj, kafe, tvrdý, potom
> suchý pochutiny, malý jídla (párek, utopenec), menu, hotovky, minutky,
> speciality ... a tak dál, a mapoval to do referenčních tabulek, takže by mi
> třeba vyšlo
>
> pivo desítka 0,5l 20 Kč = 4 (>= 20, < 25)
> menu 59 Kč = 5 (< 60)
> čaj 0,1l 10 Kč = 3 (>= 10, < 15)
>
> průměr 4, zlatý dělnický standard
>
> samozřejmě ty tabulky by byly děsně složitý, kdyby to mělo postihnout
> rozmanitost nabídky, na druhou stranu bych akceptoval hodnocení stylem "kouknu
> a vidim", protože příjemce této informace ji bude mít jen jako stejně nepřesně
> orientační, neboť jedním číslem od jedné do pěti se toho moc popsat nedá
>
> co konfero, je to úplná fantasmagorie? :-)
Jo :-).
Respektive nebyl jsem si jisty jestli si nedelas legraci.
Jako skupinu odhadem.. to by se asi dalo prezit, ale na nejaky velky
tabulky -- to by chtelo spis externi projekt a odkaz do nej.
Problem je, ze kdyz se to chytne, bude to trochu magnet na
vandalismus...
Pavel
--
(english) http://www.livejournal.com/~pavelmachek
(cesky, pictures) http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~pavel/picture/horses/blog.html
zdar,
zobrazit citaci
> nelíbí se mi to, z několika různých důvodů. "Kouknu a vidím" bude v
> nejlepším případě konzistentní v rámci oblasti, hůře pak alespoň od jednoho
> editora, navíc těžko verifikovatelný (čili obvyklý problém subjektivního
> značení).
nemyslel jsem to střílet úplně náhodně, ale že s trochou praxe by to člověk
nemusel přepočítávat podle celé tabulky
- prostě bylo by potřeba vysvětlit brňákům, že pivo za 25 *fakt není levný*, a
pak by to šlo :-)
zobrazit citaci
> Na rozdíl od jiných atributů typu otevírací doba nebo název bude
> tohle zastarávat ještě rychleji.
to si nemyslím, charakteristika podniku se obvykle mění jen s majitelem, který
většinou změní právě i ty ostatní atributy, takže by to bylo tak nastejno
zobrazit citaci
> No a pak ještě obecný problém nových tagů
> - bude je někdo mapovat? Bude ta data někdo vůbec využívat? Bude někdo mít
> motivaci je udržovat?
já nevím, nadhazuju k zamyšlení ...
může a nemusí, samozřejmě tady asi bude nějakým způsobem fungovat síťový
efekt, když bude dat málo, každý se na to vykašle, čím jich bude víc a bude to
použitelnější, tím větší bude zájem to používat, mapovat a udržovat
zobrazit citaci
> Neboli: za mě je OSM nevhodná pro databázi hodnocení - je to "zatloukání
> šroubů kleštěmi." Dovedu si představit mapu, která svoje vlastní data
> hodnocení (licencovaná pod ODbL) *kombinuje* s OSM daty, ale nedovedu si
> představit, že by se taková data stala součástí OSM.
ok, beru, jenom bych poznamenal, že názory se různí - právě v té slovenské
diskusi se odkazuje stars, resp. odmítnutý návrh Awards and ratings, je
nenulové množství lidí, kteří v OSM _nějaká_ hodnocení mít chtějí
za mě v tom nevidím principiální rozdíl oproti třeba tomu, když se taguje,
jakou kuchyni daný podnik vaří - je to prostě jedno z kritérií, podle kterých
se rozhoduju, zda ho zkusím navštívit ... stejně jako nepolezu do veganského
podniku, páč se tam prostě nenajím, tak nechci lézt do supernóbl podniku, páč
nejsem Rotschild
ale pokud mě tu sepsujete, tak za tím dál nepůjdu, zvlášť když bych tak
maximálně otagoval pět a půl hospody, co mám po okolí
K.
------------- další část ---------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 181 bytes
Desc: This is a digitally signed message part.
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160909/c1d19dd7/attachment.sig>
zdar,
Dne Pá 9. září 2016 21:30:12, Pavel Machek napsal(a):
zobrazit citaci
> > takže bych třeba počítal zvlášť pivo, víno, nealko, čaj, kafe, tvrdý,
> > potom
> > suchý pochutiny, malý jídla (párek, utopenec), menu, hotovky, minutky,
> > speciality ... a tak dál, a mapoval to do referenčních tabulek, takže by
> > mi
> > třeba vyšlo
> >
> > pivo desítka 0,5l 20 Kč = 4 (>= 20, < 25)
> > menu 59 Kč = 5 (< 60)
> > čaj 0,1l 10 Kč = 3 (>= 10, < 15)
> >
> > průměr 4, zlatý dělnický standard
> >
> > samozřejmě ty tabulky by byly děsně složitý, kdyby to mělo postihnout
> > rozmanitost nabídky, na druhou stranu bych akceptoval hodnocení stylem
> > "kouknu a vidim", protože příjemce této informace ji bude mít jen jako
> > stejně nepřesně orientační, neboť jedním číslem od jedné do pěti se toho
> > moc popsat nedá
> >
> > co konfero, je to úplná fantasmagorie? :-)
>
> Jo :-).
>
> Respektive nebyl jsem si jisty jestli si nedelas legraci.
ale jako bys mě neznal ... občas mám všemožný nápady a potřebuju to prostě
probrat, abych se vrátil do reality
legraci si nedělám, když razíme do neznámých končin, tak normálně na
beerborec.cz předem zjišťujeme, co je tam za hospody, co a za kolik točí, a
podle toho vytipováváme, kam půjdem ... deset dobrejch levnejch pivek je
takřka ideální začátek vandru, je dobrý vědět, že se nemáme scházet v hotelový
restauraci naproti nádraží na předraženej Prazdroj, ale že stačí dvakrát
zahnout za roh a maj tam něco dobrýho místního za polovic
mít tato data v mapě by bylo zjednodušení - značka, co se kde točí, se už
taguje, a k tý ceně by mi stačila ta kategorie, nepotřebuju vědět přesně,
jestli se tam poslední zaznamenaný pivo vytočilo za 21,50 nebo za 22 rovnejch
zobrazit citaci
> Jako skupinu odhadem.. to by se asi dalo prezit, ale na nejaky velky
> tabulky -- to by chtelo spis externi projekt a odkaz do nej.
viz předchozí odpověď; já bych si samozřejmě co mě zajímá nějak vytvořil, a
ostatní si můžou doplácat co chtějí, kdyby se to chytlo ... zase to "děsně
složitý" je třeba brát s rezervou
na kdovíjakej projekt to podle mého není, jídelák normální hospody má tak tři
stránky a to kdoví jestli, je tam tak pět kategorií nápojů a pět kategorií
jídla a hotovo, bohatě stačí vypsat na wikinu a jednou do roka přenásobit
inflací
zobrazit citaci
> Problem je, ze kdyz se to chytne, bude to trochu magnet na
> vandalismus...
hm, sice mě nenapadá úplně přesně proč, ale jak to u nás znám, dovedu si to
představit, když jsi to nadhodil ... :-/
K.
------------- další část ---------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 181 bytes
Desc: This is a digitally signed message part.
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160909/8cc13c1a/attachment.sig>
Ahoj!
zobrazit citaci
> > > takže bych třeba počítal zvlášť pivo, víno, nealko, čaj, kafe, tvrdý,
> > > potom
> > > suchý pochutiny, malý jídla (párek, utopenec), menu, hotovky, minutky,
> > > speciality ... a tak dál, a mapoval to do referenčních tabulek, takže by
> > > mi
> > > třeba vyšlo
> > >
> > > pivo desítka 0,5l 20 Kč = 4 (>= 20, < 25)
> > > menu 59 Kč = 5 (< 60)
> > > čaj 0,1l 10 Kč = 3 (>= 10, < 15)
> > >
> > > průměr 4, zlatý dělnický standard
> > >
> > > samozřejmě ty tabulky by byly děsně složitý, kdyby to mělo postihnout
> > > rozmanitost nabídky, na druhou stranu bych akceptoval hodnocení stylem
> > > "kouknu a vidim", protože příjemce této informace ji bude mít jen jako
> > > stejně nepřesně orientační, neboť jedním číslem od jedné do pěti se toho
> > > moc popsat nedá
> > >
> > > co konfero, je to úplná fantasmagorie? :-)
> >
> > Jo :-).
> >
> > Respektive nebyl jsem si jisty jestli si nedelas legraci.
>
> ale jako bys mě neznal ... občas mám všemožný nápady a potřebuju to prostě
> probrat, abych se vrátil do reality
:-)
zobrazit citaci
> legraci si nedělám, když razíme do neznámých končin, tak normálně na
> beerborec.cz předem zjišťujeme, co je tam za hospody, co a za kolik točí, a
> podle toho vytipováváme, kam půjdem ... deset dobrejch levnejch pivek je
> takřka ideální začátek vandru, je dobrý vědět, že se nemáme scházet v hotelový
> restauraci naproti nádraží na předraženej Prazdroj, ale že stačí dvakrát
> zahnout za roh a maj tam něco dobrýho místního za polovic
>
> mít tato data v mapě by bylo zjednodušení - značka, co se kde točí, se už
> taguje, a k tý ceně by mi stačila ta kategorie, nepotřebuju vědět přesně,
> jestli se tam poslední zaznamenaný pivo vytočilo za 21,50 nebo za 22 rovnejch
Jasny. Jo, neco takovyho by davalo smysl, ale drzel bych to
jednoduchy.
"Hospoda tridy 3 ma pivo za kolem 20ti, a jidlo kolem 80ti. Hospoda
tridy 4 ma pivo kolem ..."
...a zbytek nechal na mapperech.
zobrazit citaci
> hm, sice mě nenapadá úplně přesně proč, ale jak to u nás znám, dovedu si to
> představit, když jsi to nadhodil ... :-/
No, trochu se bojim ze restaurace budou chtit "vypadat levnejsi" nez
jsou doopravdy. Proto "trochu magnet".
Kdybychom tam davali hodnoceni "jak dobra ta restaurace je", byl by to
super magnet na vandalismus :-).
Pavel
--
(english) http://www.livejournal.com/~pavelmachek
(cesky, pictures) http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~pavel/picture/horses/blog.html
čus,
...
zobrazit citaci
> > mít tato data v mapě by bylo zjednodušení - značka, co se kde točí, se už
> > taguje, a k tý ceně by mi stačila ta kategorie, nepotřebuju vědět přesně,
> > jestli se tam poslední zaznamenaný pivo vytočilo za 21,50 nebo za 22
> > rovnejch
> Jasny. Jo, neco takovyho by davalo smysl, ale drzel bych to
> jednoduchy.
>
> "Hospoda tridy 3 ma pivo za kolem 20ti, a jidlo kolem 80ti. Hospoda
> tridy 4 ma pivo kolem ..."
>
> ...a zbytek nechal na mapperech.
no, jenže tady narážíš už na to, že není pivo jako pivo ... dvacka je normální
cena za desítku, a co když točej jenom dvanáctku?
budem penalizovat, že se tam člověk prostě nenapije na žízeň, nebo zohledníme,
že cenový úrovně silnějšího piva jsou jinde?
ditto jídlo ... 80 za normální hotovky jde, ale co když je to pizzerie, na
standardní velikost 32 cm nebo kolik je normál by to bylo dost levný ...
a zase obdobnej problém, co když mají akorát velký 45 cm, takže úroveň bude
vyšší, ale v jednotkovým přepočtu to naopak bude levný?
úplně jednoduchej systém nebude fungovat dobře ...
zobrazit citaci
> > hm, sice mě nenapadá úplně přesně proč, ale jak to u nás znám, dovedu si
> > to představit, když jsi to nadhodil ... :-/
>
> No, trochu se bojim ze restaurace budou chtit "vypadat levnejsi" nez
> jsou doopravdy. Proto "trochu magnet".
chm, bral jsem to tak, že podnik chce přitáhnout určitou klientelu,
insolventní socka je nezajímá, takže se nebude prezentovat jako levnej pajzl
... ale asi máš pravdu
zobrazit citaci
> Kdybychom tam davali hodnoceni "jak dobra ta restaurace je", byl by to
> super magnet na vandalismus :-).
viz předchozí o tom hvězdování
ó jak to bylo jednoduchý před revolucí, když museli mít příslušnou cedulku u
vchodu :-)
každopádně vzhledem k tomu, že tento návrh příliš nadšení nebudí, je s tím
spojeno netriviální množství problémů, a s otázkou, kterou řeší, jsme si
doposud byli schopni poradit i bez OSM, asi nemá cenu, abych to nadále nějak
řešil ... dík (oběma) za odpovědi
K.
------------- další část ---------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 181 bytes
Desc: This is a digitally signed message part.
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160912/a184adc0/attachment.sig>
ahoj,
zkusim tomu dat jeste jednu sanci:
cilem tagu je hrube kategorizovat uroven nabizene sluzby (konkretne prave a
jen u hospod a restauraci), nikoliv zjistovat relativni ci objektivni cenu
nabizenych produktu
5 - minimalni nabidka, limitne nulove sluzby (salonek...), zadna ci temer
zadna mista k sezeni, jde temer o provizorium, zadna ci temer nulova tepla
kuchyne
4 - omezena nabidka, neprilis rozvinute sluzby, minimum mist k sezeni,
trvale provozovane zarizeni, minimum teple kuchyne
3 - pravidelna nabidka jidel, dostupne sluzby (salonek, zahradka), dostatek
mist k sezeni, zavedena hospoda/restaurace, tepla kuchyne
2 - dtto 3, specializovane zarizeni (specificka nabidka, specificky
design...), rozvinute az specificke sluzby, zazitkova gastronomie
1 - dtto 2, explicitni zamereni na movitou klientelu
tedy:
5 - provizorni dedinska hospoda o jedne mistnosti a jednom stolu,
provozovana treba jen v sezone ci o vikendech, totalni pajzlik s jednim
druhem piva a dvouma druhama slanejch tycinek, zahuleno, na zdi plakat
Michala Davida z roku 1985... :o))))
4 - prumernej pajzlik esi ma salonek tak leda pro 8 lidi, kdyz prijde 10
lidi na obed, tak je paralyzovana kuchyne, na jidelaku rizek a gulas, navic
jen o vikendu, pres tyden jen tlacenka a utopenci
3 - nejcastejsi vyskyt, vice mistnosti ci salonek, oddelene mistnosti pro
kuraky, zahradka, menu, otevreno denne
2 - specialka, napr. hokejova hospoda, restaurace s 20 druhy piv, nabizi
vyjimecna jidla, kvuli kterym ji klientela vyhledava
1 - explicitne drahe az snobske podniky postavene prave na spolecensko-
ekonomickem vycleneni klientely
Cely problem bych pak nenazyval "cenova skupina", protoze zcela zbytecne
zavadi pozornost na cenu jakozto kriterium. Je to sice zavedeny pojem, ale
jen u generace 35 a vyse. Zkusil bych neco jako "uroven sluzeb".
vop
---------- Původní zpráva ----------
Od: Karel Volný <kavol na seznam.cz>
Komu: OpenStreetMap Czech Republic <talk-cz na openstreetmap.org>
Datum: 12. 9. 2016 11:06:34
Předmět: Re: [Talk-cz] cenová skupina
"čus,
...
zobrazit citaci
> > mít tato data v mapě by bylo zjednodušení - značka, co se kde točí, se
už
zobrazit citaci
> > taguje, a k tý ceně by mi stačila ta kategorie, nepotřebuju vědět
přesně,
zobrazit citaci
> > jestli se tam poslední zaznamenaný pivo vytočilo za 21,50 nebo za 22
> > rovnejch
> Jasny. Jo, neco takovyho by davalo smysl, ale drzel bych to
> jednoduchy.
>
> "Hospoda tridy 3 ma pivo za kolem 20ti, a jidlo kolem 80ti. Hospoda
> tridy 4 ma pivo kolem ..."
>
> ...a zbytek nechal na mapperech.
no, jenže tady narážíš už na to, že není pivo jako pivo ... dvacka je
normální
cena za desítku, a co když točej jenom dvanáctku?
budem penalizovat, že se tam člověk prostě nenapije na žízeň, nebo
zohledníme,
že cenový úrovně silnějšího piva jsou jinde?
ditto jídlo ... 80 za normální hotovky jde, ale co když je to pizzerie, na
standardní velikost 32 cm nebo kolik je normál by to bylo dost levný ...
a zase obdobnej problém, co když mají akorát velký 45 cm, takže úroveň bude
vyšší, ale v jednotkovým přepočtu to naopak bude levný?
úplně jednoduchej systém nebude fungovat dobře ...
zobrazit citaci
> > hm, sice mě nenapadá úplně přesně proč, ale jak to u nás znám, dovedu si
> > to představit, když jsi to nadhodil ... :-/
>
> No, trochu se bojim ze restaurace budou chtit "vypadat levnejsi" nez
> jsou doopravdy. Proto "trochu magnet".
chm, bral jsem to tak, že podnik chce přitáhnout určitou klientelu,
insolventní socka je nezajímá, takže se nebude prezentovat jako levnej pajzl
... ale asi máš pravdu
zobrazit citaci
> Kdybychom tam davali hodnoceni "jak dobra ta restaurace je", byl by to
> super magnet na vandalismus :-).
viz předchozí o tom hvězdování
ó jak to bylo jednoduchý před revolucí, když museli mít příslušnou cedulku u
vchodu :-)
každopádně vzhledem k tomu, že tento návrh příliš nadšení nebudí, je s tím
spojeno netriviální množství problémů, a s otázkou, kterou řeší, jsme si
doposud byli schopni poradit i bez OSM, asi nemá cenu, abych to nadále nějak
řešil ... dík (oběma) za odpovědi
K._______________________________________________
Talk-cz mailing list
Talk-cz na openstreetmap.org
https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cz"
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160912/d74907c0/attachment.html>
Problém je, že se to celkem dost mění. Už se mi kolikrát stalo, že jsme
někde byli spokojeni a při příští návštěvě jsme zjistili, že se změnil
provozovatel/majitel a vše je jinak. Pro mně je směrodatné, zda má
restaurace stránky, v jakém stavu, jestli a jaké mají fotky, zda tam mají
jídelní lístek, zda tam mají polední menu na aktuální týden.
Ne vždy to je stoprocentní, ale nějaký obrázek si o restauraci udělám.
Různých hodnotících služeb je na webu plno, ale málokdy tam bývá dostatek
hodnocení, případně nejsou aktuální.
BTW: pivo za dvacet? To už jsem opravdu hodně dlouho nikde neviděl.
Marián
---------- Původní zpráva ----------
Od: Petr Vozdecký <vop na seznam.cz>
Komu: OpenStreetMap Czech Republic <talk-cz na openstreetmap.org>
Datum: 12. 9. 2016 12:30:04
Předmět: Re: [Talk-cz] cenová skupina
"
ahoj,
zkusim tomu dat jeste jednu sanci:
cilem tagu je hrube kategorizovat uroven nabizene sluzby (konkretne prave a
jen u hospod a restauraci), nikoliv zjistovat relativni ci objektivni cenu
nabizenych produktu
5 - minimalni nabidka, limitne nulove sluzby (salonek...), zadna ci temer
zadna mista k sezeni, jde temer o provizorium, zadna ci temer nulova tepla
kuchyne
4 - omezena nabidka, neprilis rozvinute sluzby, minimum mist k sezeni,
trvale provozovane zarizeni, minimum teple kuchyne
3 - pravidelna nabidka jidel, dostupne sluzby (salonek, zahradka), dostatek
mist k sezeni, zavedena hospoda/restaurace, tepla kuchyne
2 - dtto 3, specializovane zarizeni (specificka nabidka, specificky
design...), rozvinute az specificke sluzby, zazitkova gastronomie
1 - dtto 2, explicitni zamereni na movitou klientelu
tedy:
5 - provizorni dedinska hospoda o jedne mistnosti a jednom stolu,
provozovana treba jen v sezone ci o vikendech, totalni pajzlik s jednim
druhem piva a dvouma druhama slanejch tycinek, zahuleno, na zdi plakat
Michala Davida z roku 1985... :o))))
4 - prumernej pajzlik esi ma salonek tak leda pro 8 lidi, kdyz prijde 10
lidi na obed, tak je paralyzovana kuchyne, na jidelaku rizek a gulas, navic
jen o vikendu, pres tyden jen tlacenka a utopenci
3 - nejcastejsi vyskyt, vice mistnosti ci salonek, oddelene mistnosti pro
kuraky, zahradka, menu, otevreno denne
2 - specialka, napr. hokejova hospoda, restaurace s 20 druhy piv, nabizi
vyjimecna jidla, kvuli kterym ji klientela vyhledava
1 - explicitne drahe az snobske podniky postavene prave na spolecensko-
ekonomickem vycleneni klientely
Cely problem bych pak nenazyval "cenova skupina", protoze zcela zbytecne
zavadi pozornost na cenu jakozto kriterium. Je to sice zavedeny pojem, ale
jen u generace 35 a vyse. Zkusil bych neco jako "uroven sluzeb".
vop
---------- Původní zpráva ----------
Od: Karel Volný <kavol na seznam.cz>
Komu: OpenStreetMap Czech Republic <talk-cz na openstreetmap.org>
Datum: 12. 9. 2016 11:06:34
Předmět: Re: [Talk-cz] cenová skupina
"čus,
...
zobrazit citaci
> > mít tato data v mapě by bylo zjednodušení - značka, co se kde točí, se
už
zobrazit citaci
> > taguje, a k tý ceně by mi stačila ta kategorie, nepotřebuju vědět
přesně,
zobrazit citaci
> > jestli se tam poslední zaznamenaný pivo vytočilo za 21,50 nebo za 22
> > rovnejch
> Jasny. Jo, neco takovyho by davalo smysl, ale drzel bych to
> jednoduchy.
>
> "Hospoda tridy 3 ma pivo za kolem 20ti, a jidlo kolem 80ti. Hospoda
> tridy 4 ma pivo kolem ..."
>
> ...a zbytek nechal na mapperech.
no, jenže tady narážíš už na to, že není pivo jako pivo ... dvacka je
normální
cena za desítku, a co když točej jenom dvanáctku?
budem penalizovat, že se tam člověk prostě nenapije na žízeň, nebo
zohledníme,
že cenový úrovně silnějšího piva jsou jinde?
ditto jídlo ... 80 za normální hotovky jde, ale co když je to pizzerie, na
standardní velikost 32 cm nebo kolik je normál by to bylo dost levný ...
a zase obdobnej problém, co když mají akorát velký 45 cm, takže úroveň bude
vyšší, ale v jednotkovým přepočtu to naopak bude levný?
úplně jednoduchej systém nebude fungovat dobře ...
zobrazit citaci
> > hm, sice mě nenapadá úplně přesně proč, ale jak to u nás znám, dovedu si
> > to představit, když jsi to nadhodil ... :-/
>
> No, trochu se bojim ze restaurace budou chtit "vypadat levnejsi" nez
> jsou doopravdy. Proto "trochu magnet".
chm, bral jsem to tak, že podnik chce přitáhnout určitou klientelu,
insolventní socka je nezajímá, takže se nebude prezentovat jako levnej pajzl
... ale asi máš pravdu
zobrazit citaci
> Kdybychom tam davali hodnoceni "jak dobra ta restaurace je", byl by to
> super magnet na vandalismus :-).
viz předchozí o tom hvězdování
ó jak to bylo jednoduchý před revolucí, když museli mít příslušnou cedulku u
vchodu :-)
každopádně vzhledem k tomu, že tento návrh příliš nadšení nebudí, je s tím
spojeno netriviální množství problémů, a s otázkou, kterou řeší, jsme si
doposud byli schopni poradit i bez OSM, asi nemá cenu, abych to nadále nějak
řešil ... dík (oběma) za odpovědi
K._______________________________________________
Talk-cz mailing list
Talk-cz na openstreetmap.org
https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cz"
_______________________________________________
Talk-cz mailing list
Talk-cz na openstreetmap.org
https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cz"
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160912/8ebbee9b/attachment.html>
Ahoj. Osobně jsem z této myšlenky rozpačitý. Bylo by super kdyby podobná
otevřená databáze existovala, ale myslím si že taková hodnocení do OSM
nepatří, protože jsou hodně subjektivní a časem se výrazně mění. Přenechal
bych je specifickým aplikacím typu Tripadvisor... Myslím si že pro objektivní
rozdělení v OSM postačuje pub, bar, restaurant, fast_food + případně zaměření
na specifickou kuchyni (cuisine)...
Spíš bych se přimlouval o rozšíření tagu "smoking", "outdoor_seating",
"reservation=" ...
Jaký tag použít pro defnici zda berou stravenky? Zda jde platit kartou?
Přijímají Eura? Mají tam klimatizaci?
Lukáš
Dne pondělí 12. září 2016 12:27:26 CEST Petr Vozdecký napsal(a):
zobrazit citaci
> ahoj,
>
> zkusim tomu dat jeste jednu sanci:
> cilem tagu je hrube kategorizovat uroven nabizene sluzby (konkretne prave a
> jen u hospod a restauraci), nikoliv zjistovat relativni ci objektivni cenu
> nabizenych produktu
> 5 - minimalni nabidka, limitne nulove sluzby (salonek...), zadna ci temer
> zadna mista k sezeni, jde temer o provizorium, zadna ci temer nulova tepla
> kuchyne
> 4 - omezena nabidka, neprilis rozvinute sluzby, minimum mist k sezeni,
> trvale provozovane zarizeni, minimum teple kuchyne
> 3 - pravidelna nabidka jidel, dostupne sluzby (salonek, zahradka), dostatek
> mist k sezeni, zavedena hospoda/restaurace, tepla kuchyne
> 2 - dtto 3, specializovane zarizeni (specificka nabidka, specificky
> design...), rozvinute az specificke sluzby, zazitkova gastronomie
> 1 - dtto 2, explicitni zamereni na movitou klientelu
>
> tedy:
> 5 - provizorni dedinska hospoda o jedne mistnosti a jednom stolu,
> provozovana treba jen v sezone ci o vikendech, totalni pajzlik s jednim
> druhem piva a dvouma druhama slanejch tycinek, zahuleno, na zdi plakat
> Michala Davida z roku 1985... :o))))
> 4 - prumernej pajzlik esi ma salonek tak leda pro 8 lidi, kdyz prijde 10
> lidi na obed, tak je paralyzovana kuchyne, na jidelaku rizek a gulas, navic
> jen o vikendu, pres tyden jen tlacenka a utopenci
> 3 - nejcastejsi vyskyt, vice mistnosti ci salonek, oddelene mistnosti pro
> kuraky, zahradka, menu, otevreno denne
> 2 - specialka, napr. hokejova hospoda, restaurace s 20 druhy piv, nabizi
> vyjimecna jidla, kvuli kterym ji klientela vyhledava
> 1 - explicitne drahe az snobske podniky postavene prave na spolecensko-
> ekonomickem vycleneni klientely
>
> Cely problem bych pak nenazyval "cenova skupina", protoze zcela zbytecne
> zavadi pozornost na cenu jakozto kriterium. Je to sice zavedeny pojem, ale
> jen u generace 35 a vyse. Zkusil bych neco jako "uroven sluzeb".
>
> vop
>
>
> ---------- Původní zpráva ----------
> Od: Karel Volný <kavol na seznam.cz>
> Komu: OpenStreetMap Czech Republic <talk-cz na openstreetmap.org>
> Datum: 12. 9. 2016 11:06:34
> Předmět: Re: [Talk-cz] cenová skupina
>
> "čus,
>
> ...
>
> > > mít tato data v mapě by bylo zjednodušení - značka, co se kde točí, se
>
> už
>
> > > taguje, a k tý ceně by mi stačila ta kategorie, nepotřebuju vědět
>
> přesně,
>
> > > jestli se tam poslední zaznamenaný pivo vytočilo za 21,50 nebo za 22
> > > rovnejch
> >
> > Jasny. Jo, neco takovyho by davalo smysl, ale drzel bych to
> > jednoduchy.
> >
> > "Hospoda tridy 3 ma pivo za kolem 20ti, a jidlo kolem 80ti. Hospoda
> > tridy 4 ma pivo kolem ..."
> >
> > ...a zbytek nechal na mapperech.
>
> no, jenže tady narážíš už na to, že není pivo jako pivo ... dvacka je
> normální
> cena za desítku, a co když točej jenom dvanáctku?
>
> budem penalizovat, že se tam člověk prostě nenapije na žízeň, nebo
> zohledníme,
> že cenový úrovně silnějšího piva jsou jinde?
>
> ditto jídlo ... 80 za normální hotovky jde, ale co když je to pizzerie, na
> standardní velikost 32 cm nebo kolik je normál by to bylo dost levný ...
>
> a zase obdobnej problém, co když mají akorát velký 45 cm, takže úroveň bude
> vyšší, ale v jednotkovým přepočtu to naopak bude levný?
>
> úplně jednoduchej systém nebude fungovat dobře ...
>
> > > hm, sice mě nenapadá úplně přesně proč, ale jak to u nás znám, dovedu si
> > > to představit, když jsi to nadhodil ... :-/
> >
> > No, trochu se bojim ze restaurace budou chtit "vypadat levnejsi" nez
> > jsou doopravdy. Proto "trochu magnet".
>
> chm, bral jsem to tak, že podnik chce přitáhnout určitou klientelu,
> insolventní socka je nezajímá, takže se nebude prezentovat jako levnej pajzl
>
> ... ale asi máš pravdu
>
> > Kdybychom tam davali hodnoceni "jak dobra ta restaurace je", byl by to
> > super magnet na vandalismus :-).
>
> viz předchozí o tom hvězdování
>
> ó jak to bylo jednoduchý před revolucí, když museli mít příslušnou cedulku u
>
> vchodu :-)
>
> každopádně vzhledem k tomu, že tento návrh příliš nadšení nebudí, je s tím
> spojeno netriviální množství problémů, a s otázkou, kterou řeší, jsme si
> doposud byli schopni poradit i bez OSM, asi nemá cenu, abych to nadále nějak
>
> řešil ... dík (oběma) za odpovědi
>
> K._______________________________________________
> Talk-cz mailing list
> Talk-cz na openstreetmap.org
> https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cz"=
------------- další část ---------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 473 bytes
Desc: This is a digitally signed message part.
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160912/57d123e6/attachment.sig>---------- Původní zpráva ----------
Od: LukášKaras <lukas.karas na centrum.cz>
Komu: talk-cz na openstreetmap.org
Datum: 12. 9. 2016 14:43:24
Předmět: Re: [Talk-cz] cenová skupina
"Ahoj. Osobně jsem z této myšlenky rozpačitý. Bylo by super kdyby podobná
otevřená databáze existovala, ale myslím si že taková hodnocení do OSM
nepatří, protože jsou hodně subjektivní a časem se výrazně mění. Přenechal
bych je specifickým aplikacím typu Tripadvisor... Myslím si že pro
objektivní
rozdělení v OSM postačuje pub, bar, restaurant, fast_food + případně
zaměření
na specifickou kuchyni (cuisine)...
Spíš bych se přimlouval o rozšíření tagu "smoking", "outdoor_seating",
"reservation=" ...
Jaký tag použít pro defnici zda berou stravenky? Zda jde platit kartou?
""Přijímají Eura? Mají tam klimatizaci?"
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:payment
payment:meal_voucher=*
payment:credit_cards=*
currency:EUR(http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:currency:EUR)=yes/no
(http://wiki.openstreetmap.org/w/index.php?title=Tag:currency:EUR%3Dyes/no&action=edit&redlink=1)
for each currency accepted.
Tu klimatizaci nevím, na tu jsem ještě nenarazil.
Marián
"
Lukáš
Dne pondělí 12. září 2016 12:27:26 CEST Petr Vozdecký napsal(a):
zobrazit citaci
> ahoj,
>
> zkusim tomu dat jeste jednu sanci:
> cilem tagu je hrube kategorizovat uroven nabizene sluzby (konkretne prave
a
zobrazit citaci
> jen u hospod a restauraci), nikoliv zjistovat relativni ci objektivni cenu
> nabizenych produktu
> 5 - minimalni nabidka, limitne nulove sluzby (salonek...), zadna ci temer
> zadna mista k sezeni, jde temer o provizorium, zadna ci temer nulova tepla
> kuchyne
> 4 - omezena nabidka, neprilis rozvinute sluzby, minimum mist k sezeni,
> trvale provozovane zarizeni, minimum teple kuchyne
> 3 - pravidelna nabidka jidel, dostupne sluzby (salonek, zahradka),
dostatek
zobrazit citaci
> mist k sezeni, zavedena hospoda/restaurace, tepla kuchyne
> 2 - dtto 3, specializovane zarizeni (specificka nabidka, specificky
> design...), rozvinute az specificke sluzby, zazitkova gastronomie
> 1 - dtto 2, explicitni zamereni na movitou klientelu
>
> tedy:
> 5 - provizorni dedinska hospoda o jedne mistnosti a jednom stolu,
> provozovana treba jen v sezone ci o vikendech, totalni pajzlik s jednim
> druhem piva a dvouma druhama slanejch tycinek, zahuleno, na zdi plakat
> Michala Davida z roku 1985... :o))))
> 4 - prumernej pajzlik esi ma salonek tak leda pro 8 lidi, kdyz prijde 10
> lidi na obed, tak je paralyzovana kuchyne, na jidelaku rizek a gulas,
navic
zobrazit citaci
> jen o vikendu, pres tyden jen tlacenka a utopenci
> 3 - nejcastejsi vyskyt, vice mistnosti ci salonek, oddelene mistnosti pro
> kuraky, zahradka, menu, otevreno denne
> 2 - specialka, napr. hokejova hospoda, restaurace s 20 druhy piv, nabizi
> vyjimecna jidla, kvuli kterym ji klientela vyhledava
> 1 - explicitne drahe az snobske podniky postavene prave na spolecensko-
> ekonomickem vycleneni klientely
>
> Cely problem bych pak nenazyval "cenova skupina", protoze zcela zbytecne
> zavadi pozornost na cenu jakozto kriterium. Je to sice zavedeny pojem, ale
> jen u generace 35 a vyse. Zkusil bych neco jako "uroven sluzeb".
>
> vop
>
>
> ---------- Původní zpráva ----------
> Od: Karel Volný <kavol na seznam.cz>
> Komu: OpenStreetMap Czech Republic <talk-cz na openstreetmap.org>
> Datum: 12. 9. 2016 11:06:34
> Předmět: Re: [Talk-cz] cenová skupina
>
> "čus,
>
> ...
>
> > > mít tato data v mapě by bylo zjednodušení - značka, co se kde točí, se
>
> už
>
> > > taguje, a k tý ceně by mi stačila ta kategorie, nepotřebuju vědět
>
> přesně,
>
> > > jestli se tam poslední zaznamenaný pivo vytočilo za 21,50 nebo za 22
> > > rovnejch
> >
> > Jasny. Jo, neco takovyho by davalo smysl, ale drzel bych to
> > jednoduchy.
> >
> > "Hospoda tridy 3 ma pivo za kolem 20ti, a jidlo kolem 80ti. Hospoda
> > tridy 4 ma pivo kolem ..."
> >
> > ...a zbytek nechal na mapperech.
>
> no, jenže tady narážíš už na to, že není pivo jako pivo ... dvacka je
> normální
> cena za desítku, a co když točej jenom dvanáctku?
>
> budem penalizovat, že se tam člověk prostě nenapije na žízeň, nebo
> zohledníme,
> že cenový úrovně silnějšího piva jsou jinde?
>
> ditto jídlo ... 80 za normální hotovky jde, ale co když je to pizzerie, na
> standardní velikost 32 cm nebo kolik je normál by to bylo dost levný ...
>
> a zase obdobnej problém, co když mají akorát velký 45 cm, takže úroveň
bude
zobrazit citaci
> vyšší, ale v jednotkovým přepočtu to naopak bude levný?
>
> úplně jednoduchej systém nebude fungovat dobře ...
>
> > > hm, sice mě nenapadá úplně přesně proč, ale jak to u nás znám, dovedu
si
zobrazit citaci
> > > to představit, když jsi to nadhodil ... :-/
> >
> > No, trochu se bojim ze restaurace budou chtit "vypadat levnejsi" nez
> > jsou doopravdy. Proto "trochu magnet".
>
> chm, bral jsem to tak, že podnik chce přitáhnout určitou klientelu,
> insolventní socka je nezajímá, takže se nebude prezentovat jako levnej
pajzl
zobrazit citaci
>
> ... ale asi máš pravdu
>
> > Kdybychom tam davali hodnoceni "jak dobra ta restaurace je", byl by to
> > super magnet na vandalismus :-).
>
> viz předchozí o tom hvězdování
>
> ó jak to bylo jednoduchý před revolucí, když museli mít příslušnou cedulku
u
zobrazit citaci
>
> vchodu :-)
>
> každopádně vzhledem k tomu, že tento návrh příliš nadšení nebudí, je s tím
> spojeno netriviální množství problémů, a s otázkou, kterou řeší, jsme si
> doposud byli schopni poradit i bez OSM, asi nemá cenu, abych to nadále
nějak
zobrazit citaci
>
> řešil ... dík (oběma) za odpovědi
>
> K._______________________________________________
> Talk-cz mailing list
> Talk-cz na openstreetmap.org
> https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cz"=________________________
_______________________
Talk-cz mailing list
Talk-cz na openstreetmap.org
https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cz"
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160912/f77c17bd/attachment.html>
zdar,
zobrazit citaci
> Problém je, že se to celkem dost mění. Už se mi kolikrát stalo, že jsme
> někde byli spokojeni a při příští návštěvě jsme zjistili, že se změnil
> provozovatel/majitel a vše je jinak.
musíš chodit častějš :-)
- jak jsem psal, a jak potvrzuješ, změna obvykla nastává s majitelem, a to se
toho mění víc, i věci, které aktuálně mapujeme (resp. "mapujeme" = máme na to
tagy, reálné použití je věc jiná)
zobrazit citaci
> Pro mně je směrodatné, zda má restaurace stránky, v jakém stavu, jestli
> a jaké mají fotky, zda tam mají jídelní lístek, zda tam mají polední menu
> na aktuální týden.
jsou místa, do kterých Web ještě nedorazil, a nepovažuju to za zásadní
nedostatek ...
zobrazit citaci
> BTW: pivo za dvacet? To už jsem opravdu hodně dlouho nikde neviděl.
no, bohužel v našich končinách to taky není, ale jelikož nesedím doma na
zadku, tak vím, že jinde po republice je situace lepší
(smutné je, že v centru Prahy jsme chodili za 21,50, a to nebylo nejlevnější,
ale prošli jsme se za kvalitou - teď tam mají po několika strašlivých
zdraženích za 24, zatímco v Brně na periferii pohrdáme ČH za 25 a chodíme za
lepším za 27, což je s vyjímkou té ČH nejlepší cena v celém širém okolí)
tak jsem si namátkou vybral pár měst s pivovarem, proklikal u každého několik
prvních podniků a vybral ty, u kterých je letošní záznam s cenou do 20:
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=75751
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=28624
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=29191
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=32339
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=3833
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=27350
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=24823
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=34126
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=13347
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=27346
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=42013
http://beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&pub_id=6018
pardon za OT, nechal jsem se unést ;-)
K.
------------- další část ---------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 181 bytes
Desc: This is a digitally signed message part.
URL: <https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cz/attachments/20160912/a0088a26/attachment.sig>« zpět na výpis měsíce